top of page
קשרי קהילה וחברה
ורד עמית | סגנית מנהלת מרכז פסג"ה פתח תקוה

המעבר למבנה החדש של מרכז הפסג"ה פתח בפנינו הזדמנויות רבות למינוף העשייה וחשיבה על ערוצי פעולה חדשים. אחד הערוצים בהם בחרנו להתמקד השנה הוא טיפוח קשרי קהילה וחברה. קשרי הקהילה הם נדבך משמעותי במימוש ויישום האחריות החברתית של מרכז הפסג"ה. אנו פועלים לייצר פעילות מקיפה ושיטתית לניהול מערכת יחסים שוטפת בין מרכז הפסג"ה לבין הקהלים השונים בסביבתה.
 

שלבי ההיערכות כללו בניית צוות היגוי שיתווה, ינחה ויקבע את הכללים לפעילות מול הקהילה, מיפוי קהלים, בעלי עניין מרכזיים באזור וזיהוי שותפים אפשריים לדיאלוג ובניית תכנית פעולה: גיבוש עקרונות לאסטרטגיות עבודה בתחום קשרי הקהילה.

 

שיתוף פעולה ראשון התקיים עם קניון גנים השוכן בסמוך למרכז הפסג"ה בפעילות "יום המורה". יום המורה הוא יום הוקרה והערכה למורים ולגננות על עבודתם בחינוך דור העתיד והצדעה לכל העוסקים והעוסקות במלאכת ההוראה. המורים והגננות שהגיעו ביום זה למרכז הפסג"ה זכו לקבלת פנים מלבבת, פרחים ושוקולדים מתנת חנות בקניון גנים, קשטו את חלל הפסג"ה. אנשי החינוך הוזמנו לקפה ומאפה טרם נכנסו לקורסים. שיתוף פעולה ייחודי עם הנהלת קניון גנים, הוביל להיערכות משותפת ליום זה. מנהל הקניון תרם הצגה לילדי המורים שהגיעו עם ילדיהם לצפות בה. בנוסף, בעלי עסקים בקניון הציעו הנחות והטבות למורים ביום חגם ובמרכז הפסג"ה הוצבו דוכנים שהציעו למורות ולגננות לרכוש בהנחות מוצרי איפור, קוסמטיקה ואקססוריז שונים.

"למידה לאורך החיים"

"קשרי הקהילה" הם חלק מתפיסת עולם רחבה יותר של למידה לאורך החיים.

 

למידה לאורך החיים (Life long learning) היא תפיסת עולם המתבססת על מחקר ונתונים על פיהם במאה ה-21 חינוך ולמידה הם הגורם החשוב ביותר להתפתחות ולהתמודדות עם האתגרים החדשים שמציבה הסביבה המשתנה הן לפרט והן לחברה. למידה לאורך החיים מתייחסת לכל פעילויות הלמידה שהפרט חווה במהלך חייו בכל מסגרות החינוך במטרה לשפר את הידע, המיומנויות והיכולת בתחום האישי, האזרחי, החברתי והתעסוקתי.

 

אפיקי רכישת הידע כוללים למידה פורמלית בתוך ארגון כחלק מתהליך מובנה והכרה פורמלית, למידה א-פורמלית כחלק מרכישת ניסיון מקצועי במסגרת מקום העבודה ולמידה בלתי פורמלית במסגרות החיים היומיומיים בהקשר חיי המשפחה, העבודה והפנאי (שגיא, 2015).

 

בדו"ח שהוגש לאונסקו על ידי הועדה הבינלאומית לחינוך לקראת המאה ה-21, 
הוגדרו 4 מטרות עיקריות ללמידה לאורך החיים:

  1. מימוש עצמי

  2. אזרחות פעילה

  3. הכלה חברתית

  4. תעסוקה והסתגלות

 

תהליך הלמידה לאורך החיים מושתת על 4 עמודי התווך של הלמידה:

  1. "ללמוד לדעת" – רכישת מידע, הבניית ידע והמשגה
    פיתוח ידע, ערכים ומיומנויות המאפשרים רכישת ידע נוסף. למידה כיצד ללמוד, רכישת הערכה לידע ורצון ללמידה לאורך החיים מחייבת הכרות עם דרכים שונות לרכישת מידע באמצעות ערוצי מדיה שונים ויכולות דיגיטליות.

  2. "ללמוד לעשות" – יישום, הפעלה, המצאה ואלתור.
    הכרות עם פרקטיקות מוצלחות ומוכרות ויכולת לחפש אחרי פרקטיקות חדשות. למידה המתרחשת לאורך שני מדדים – מדד של יעילות ומדד של חדשנות. היעד – "מומחה סתגלן" שממשיך ללמוד, כדי להתמודד עם השתנות הקונטקסט המורכב של עולם העבודה.

  3. "ללמוד להיות" – העשרה, מודעות ומסוגלות (צמיחה אישית)
    ממוקדת בצמיחה אישית של אנשי מקצוע. בדרך כלל מונעת ממניעים אישיים המכוונים להעשרה, מודעות ויכולת המשגה של ידע אישי. מביאה לפיתוח זהות מקצועית ובסופו של דבר לתחושת יכולת. דיון בדילמות מקצועיות וכתיבת תיאוריות אישיות הנן אסטרטגיות מוכרות בלמידה מסוג זה.

  4. "ללמוד לחיות ביחד" - שיתוף פעולה, ייזום והובלת פרויקטים חברתיים
    הדגש על הכרות עם הקהילות בהם בני אדם חיים. הערכה של שונות ורב תרבותיות מחייבת מצד אחד פיתוח עמדות ונטיות המקדמות לכידות, כמו סובלנות ואמון. ומהצד השני – מיומנויות המאפשרות לעבוד בשיתוף כדי לפתור בעיות חברתיות.

 

מתוך:

(A memorandum on lifelong learning. Commission of vthe European Communities – CEC (2000

(Communication from thw Comission: Making a European area of lifelong learning a reality – CEC (2001

 

"למידה לאורך החיים" ותהליכי פיתוח מקצועי של מורים

שנים רבות מוכר המושג "הכשרה תוך כדי שירות" של מורים, כהכשרה מובחנת או משלימה ל"הכשרה ראשונית". מושג זה מייצג השתתפות בקורסים ספציפיים בנושאים ממוקדים, המוצעים למורים בפועל. בהמשך הוטבע המושג, "פיתוח פרופסיונלי" המייצג התפתחות מקצועית רחבה, כוללת ומתמשכת. לפי גישה זו, מורה חייב להתפתח במהלך הקריירה שלו, גם מפני שתחומו המקצועי מוסיף ומתפתח אחרי שסיים את לימודיו, וגם מכיוון שמהות המקצוע מאפשרת ומחייבת התפתחות כזאת. דרושות שנים רבות של ניסיון על מנת לפתח מומחיות של ממש בהוראה. הוראה אינה מיומנות או יכולת שניתן לרכוש בהכשרה הבסיסית להוראה בתכניות הנלמדות במוסד להכשרה לפני השירות, אלא בעיקר תוך כדי עבודה אחרי ההכשרה הראשונית. מדובר ביכולות שמתפתחות ומשתפרות לאורך השנים,
עם צבירתו של הניסיון המודע. (Bransford, Darling-Hammond & LePage, 2005).

 

המושג השלישי והחדש ביותר, אותו שאלה פרופסיית ההוראה מתחומי חיים ועיסוק אחרים, הוא "למידה לאורך החיים" (Life Long Learning). בשונה מן "הפיתוח המקצועי", הממוקד כל כולו בפן הפרופסיונלי של חיי המורה, הלמידה לאורך החיים מתייחסת לריבוי הפנים של אישיותו, הפרטית, החברתית, האזרחית והמקצועית. מורה טוב הוא מי שלומד לאורך כל חייו, לא רק כמורה אלא גם כאדם משכיל וחושב, חבר פעיל בקהילה ובחברה, וגם מי שמניח, ופועל לפי כך, שתלמידיו יהיו "לומדים לאורך החיים" ומחנכם ברוח זו.
למידה לאורך החיים מתרחשת, גם מחוץ להקשר הבית ספרי או החינוכי, גם באופן לא מתוכנן מעצם העיסוק הפרופסיונלי (שגיא, 2015).

 

"ללמוד לחיות ביחד" - 'החבילה עוברת'

לאור האמור דלעיל החלטנו לפעול לקידום עמוד התווך השלישי של הלמידה: "ללמוד לחיות ביחד" ויצאנו ביוזמה חברתית 'החבילה עוברת' – אנשי החינוך למען תלמידי פתח תקוה. ערכנו סקר צרכים בקרב מנהלי בתי הספר במטרה למפות את צרכי התלמידים הנזקקים בעיר. בעקבות הסקר יצאנו בפניה לכל באי הפסג"ה לתרום ספרי קריאה ומשחקים אשר יועברו

לתלמידים הנזקקים דרך בתי הספר. קיבלנו מאות ספרים ומשחקים, ערכנו רשימה מסודרת

שתאפשר לתלמידים לבחור את שירצו ובימים אלה ה"חבילות" מועברות לבתי הספר.

 

כאן המקום להודות לצוות קשרי הקהילה של הפסג"ה: דינה ליברמן ורונית כהן על עבודתן

המסורה והמאומצת להצלחת המיזם. ידינו עוד נטויה ואנו ממשיכים לחשוב על דרכים נוספות

לקידום קשרי הקהילה והחברה במרכז הפסג"ה ולהטמעת תרבות הלמידה לאורך החיים

בתהליכי הפיתוח המקצועי.

bottom of page