top of page
טיול ישראלי:
סטודנטיות לעיצוב ותלמידים מתכננים סביבה לימודית

לפני כחמש שנים התחיל צוות הסדנה בפסג"ה להתנסות בעיצוב סביבה לימודית בשיתוף תלמידים. הצוות עבד במספר בתי ספר ו"תפר" פרויקט מותאם לחזון ולצרכים המקומיים. בשנתיים האחרונות הצטרפו לדרך סטודנטיות לעיצוב במסגרת ההתנסות המקצועית שלהן בהוראה.

 

השנה חברה הסדנה לבית הספר היסודי ממ"ד מורשה, למנהלת המפרגנת והתומכת גלית זאגה, לצוות הניהול ולמורה לאומנות שירה ורסטייל שהייתה גם המדריכה הפדגוגית של הסטודנטיות. צוות הסטודנטיות כלל שתי סטודנטיות לעיצוב גרפי: שירה אודסר וחגית קליין, סטודנטית לאומנות: מישל קונור וסטודנטית לעיצוב תעשייתי: הדסה לוינגר.

 

 

סיפור הפרויקט מנקודת המבט של הסטודנטיות

 

שאלה:

הי, נשמח אם תציגו את עצמכן בקצרה

הדסה: עבדתי בניהול עמותות, טיפול בליקויי תפקוד ולמידה בפסיכותרפיה גופנית וניהול עסק פרטי לתכשיטים ומתנות בהזמנה אישית, לצד גידול וטיפוח משפחה ברוכת ילדים. כיום מגשימה חלום של שנים ולומדת עיצוב תעשייתי במרכז החרדי להכשרה מקצועית במקביל לעבודתי באוניברסיטת חיפה. שמחתי להצטרף לפרויקט כמי שהייתה תלמידה שאת רוב זמנה בילתה בפרוזדור ביה"ס, שכבר אז ניסתה לגייס את בית הספר לשנות את השיממון והאסטטיות שבו.

שירה: מזה כארבע שנים אני מדריכת עיצוב סביבות למידה בפסג"ה. במהלך שנות עבודתי אני משלימה את לימודי ההוראה וכחלק מהלימודים עשיתי את העבודה המעשית שלי בבי"ס "מורשה", בפרוייקט של עיצוב הסביבה בשיתוף עם התלמידים.

חגית: אני סטודנטית שנה ד' לעיצוב גרפי ולחינוך במכללת אמונה. בשנה"ל תשע"ו, במסגרת העבודה המעשית בחינוך, זכיתי להשתתף בפרויקט זה המשלב חינוך ועיצוב גם יחד. הפרויקט היה משמעותי עבורי מאחר ויש לי גם תוארשל הנדסאי עיצוב תעשייתי, כך שפרויקט זה הקיף את כל מה שאני אוהבת ונוגע אלי, עיצוב תעשייתי, עיצוב גרפי וחינוך.

 

שאלה:

ספרו בקצרה על מטרות הפרויקט כפי שהבנתן אותן

שירה: עיצוב מרחב בשיתוף תלמידים, הוא פועל יוצא מההבנה שתלמיד שלוקח חלק בעיצוב המרחב שבו הוא שוהה מספר רב של שעות החיבור שלו למקום יהיה משמעותי יותר. התלמידים יעריכו וישמרו על העיצוב במרחב משום שהם לקחו חלק בזה.

הדסה: הפרויקט מגיע מתוך האמונה וההבנה שסביבת לימודים אקטיבית, חווייתית וידידותית משפיעה לטובה על איכות חיי התלמיד היכולת ורמת הלימודים שלו, ועל התפיסה הקוגניטיבית סביבתית ופיזית שלו. סביבת לימודים יצירתית, אסטטית ובעלת משמעות עם מסר וחזון, מטמיעה בתלמיד ערכים שילכו אתו לתמיד כחוויה נעימה ובונה ומקור לחיקוי.

חגית: האמת שלא ממש הבנתי ונזרקתי למים, ההבנה קרתה אצלי תוך כדי עבודה.

 

שאלה:

פרטו קצת על הנושא הנבחר, תהליכי העבודה בבית הספר, מול מי עבדתם, נקודות שיא שאתן זוכרות

 

הדסה: הנושא "טיול ישראלי -האדם תבנית נוף מולדתו" – עסק בהטמעת החשיבות והחוויה של טיול בארץ ישראל. תלמידי כיתות ג-ד עבדו בקבוצות ובחרו ערים או מקומות בארץ. לאחר מכן חקרו אתרים ייחודיים, מאפייני חי, צומח, נוף, אספו חומרים חזותיים והכינו לוח השראה. התלמידים יצרו ציור דו ממדי ומודל יצירתי תלת ממדי שביטא את הרעיון שלהם. הדגשים בתהליך היו יצירתיות ושיתוף פעולה בקבוצה. אחד משיאי העבודה היה לראות את התלמידים מתרגשים מההצלחה שלהם להעביר רעיון בתלת ממד לעומת האכזבה הגדולה של אחת הקבוצות כאשר אחד מהחברים שינה להם את המסר של העבודה שעשו כאשר הוסיף נגיעות אישיות שלו. היה מעניין לראות קונפליקטים בעבודת צוות של מבוגרים שמופיעים גם אצל הילדים.

חגית: הנושא הנבחר "טיול ישראלי" המציג ערים ואתרים בארץ ישראל, הוא נושא חשוב בעל מוטיבים חזותיים רבים, המתאים הן ללמידה והן לעיצוב חלל בבית הספר. תהליכי העבודה עם התלמידים בנושא זה נבנו תוך כדי עבודה. משבוע לשבוע הבנת הנושא והפרויקט התבהרו יותר ויותר הן לי והן לתלמידים. ה'פריצה' הגדולה של התלמידים בפרויקט הייתה כאשר נתתי להם חומרים ממשיים לעבודה בתלת מימד. נראה היה שהם מתחברים מאוד לעבודת ידיים וכך יותר קל להם להתחבר לעיר אותה חקרו. ההתרגשות היתה רבה כאשר הם הציגו בפנל שכלל את המפקחת, מנהלת בית הספר ומנהלת הפסג"ה, את תוצרי הפרויקט: לוח השראה דו ממדי ותוצר תלת ממדי של העיר אותה חקרו.

שירה: הנושא שנבחר לעיצוב המרחב הוא "טיול ישראלי". במשך חצי השנה הראשונה, פגשנו את התלמידים על בסיס שבועי, במהלך המפגשים בנינו תכנית שהתמקדה בערים ואתרי טיול שונים בארץ אשר נבחרו לעבודה. יצרנו לוחות השראה, עבדנו על דו ממד ותלת ממד.

יצירה בתלת ממד

יצירה בדו ממד

יצירת לוח השראה

שאלה:

לאחר העבודה בבית הספר עברתן לעצב בפסג"ה את הסביבה בהשראת התלמידים. איך עושים את זה?

הדסה: מבחינתי תמונות שוות אלף מילים. דרך התמונות ניתן לראות את התרגום של עבודות הילדים לעיצוב הסופי. חיבור נוסף שניתן לראות דרכו בבהירות את התהליך מופיע בנושא של טבריה והכנרת, שם היה לאחד התלמידים את היכולת ליצור קשר מרתק ולהוסיף את תפילת הגשם. בתהליך העבודה ישבנו מול עבודות התלמידים וניסינו לראות כיצד מגשימים להם את החלומות, כשהחומרים שלהם מהווים את לוח ההשראה שלנו. כמו כן, לאורך כל הדרך היה ניסיון למקסם את המבניות התלת ממדית של המרחב.

שירה: לקחנו את כל התוצרים של התלמידים ומהם בעצם ניסינו להוציא את הרעיונות העיצוביים למרחב. כחלק מהתהליך עיצבנו כיוון ראשוני ונפגשנו עם הצוות מביה"ס. במהלך הפגישה עלו דגשים שאנחנו צריכים לתת למרחב. וחזרנו לפסג"ה כדי לעבוד על החומרים. 

חגית: נעשתה חשיבה כוללת ומעמיקה של הוצאת המוטיבים המרכזיים מכל תוצר שהילדים עשו ביחד עם רצונותיהם של הצוות החינוכי בבית הספר. כמו בכל פרויקט עיצובי גם כאן יצא לנו להתקדם צעד קדימה ולחזור שניים אחורה, על מנת לתת לבית הספר את התוצאה הטובה ביותר לה הם מצפים. עיצוב הקירות נבנה כמעין פאזל, כל קיר עוצב בנפרד תוך מחשבה על המכלול. רק ביום ההתקנה הסופית ניתן היה לראות את הפאזל כמכלול והתוצאה הייתה מרשימה!

תל אביב - תרגום הרעיון לסביבה הלימודית

תל אביב - סקיצה דו ממדית של תלמידי כיתה ד

שאלה:

מהי לדעתכם ההצלחה של הפרויקט? מה אתן מרגישות שצריך לשפר?

הדסה: ההצלחה באה לידי ביטוי בתגובות התלמידים ובהרגשת השייכות והגאווה שלהם בפרויקט. מי שנכנס למרחב מרגיש ללא מילים את מה שרצינו להעביר. כדאי לשפר בתהליך את הגדרת הצרכים המדויקת מול בית הספר, חיבור אינטרדיסיפלינרי לתחומי הדעת השונים לצורך העמקת תהליכי החקר, חלוקה נכונה יותר של הלו"ז תוך מתן זמן רב יותר לעבודה בתלת ממד ולתהליך העיצוב בפסג"ה והצגת מגוון רחב יותר של עבודות תלמידים במרחב.

חגית: ההצלחה של הפרויקט תלויה באנשי הצוות ששותפים בו. הרצון של כל אחת ללמוד, ללמד וליצור הם מרכיבים חשובים בהצלחת הפרויקט. באמצע השנה נכחתי בהשתלמות שהעבירה אפרת סופר בבית הספר בה הוצגה למורים תכנית הפרויקט ודרך העבודה עם התלמידים. בדומה לעבודה עם התלמידים בהשתלמות זו גם המורים זכו ללמוד קצת מושגי יסוד בעיצוב. השתלמות זו חידדה אצלי מאוד את מהות הפרויקט וחשיבותו. אני חושבת שנכון להעביר השתלמות זו לפני תחילת הפרויקט והכניסה לבית הספר.

שירה: ההצלחה של הפרוייקט בעייני היא שהתלמידים ירגישו בנוח בסביבה שלהם, שירגישו חלק ממנה.

לסיכום:

הדסה: תודה על שיתופי בחוויה המעניינת ומחכימה "הגשמת חלום קטן".

חגית: היה לי העונג והכבוד להשתתף בפרויקט זה. בפן האישי הוא קידם אותי מאוד הן בצד החינוכי של עמידה מול כיתת תלמידים והן בפן העיצובי של תכנון ובניית קבצים בסדר גודל כזה (ענק!!!). זכיתי לקבל מאנשי צוות הפסג"ה הרגשה טובה מאוד של שייכות. היה פשוט כיף! אני חושבת שפרויקט זה חשוב ויעיל מאוד עבור סטודנטים הלומדים במסלול של חינוך ועיצוב גם יחד מאחר והוא מרחיב אופקים בשני התחומים, העיצובי והחינוכי.

טיול ישראלי - עיצוב הסביבה הלימודית  בית הספר היסודי ממ"ד מורשה

אילת

מרחב ליצירה

ראש הנקרה ופתח תקוה

ראש הנקרה

ירושלים

לוחות ההשראה של התלמידים

טבריה

ים המלח

הכרמל

פתח תקוה

תל אביב

bottom of page