top of page
מיתוג חדש לפסג"ה:
סיפור דרך שיתופי 

כל מסע מתחיל בצעד קטן.

כשיצאנו לדרך מיתוג הפסג"ה התבקשנו לעצב לוגו. ידענו שלוגו הוא תחילתו של תהליך מיתוג ויהווה בסיס לעיצוב ניירת וגם אתר האינטרנט. בהמשך הלוגו לחלק אינטגרלי בעיצוב הפנים של הפסג"ה החדשה, באמצעותו אנחנו מעצבים את שילוט החוץ והפנים.

 

מיתוג, מושג שמקורו בעולם הפרסום, הוא תהליך בו נוצר מותג חדש או מעדכן מותג קיים. במסגרת התהליך מחליטים מהם ערכי הליבה של המותג ומפתחים סממנים וויזואליים ומילוליים שאמורים לבטא ערכים אלה. הסממנים כוללים שם מותג, צורות, צבעים, לוגו, פונטים ועוד. המטרה היא ליצור למותג ערך ייחודי. לעיתים יש רצון לעדכן את הזהות המותגית מסיבות שונות ואז מתחיל תהליך בו מגדירים מחדש את ערכי הארגון. (וויקיפדיה)

 

מה הרלוונטיות של מיתוג לשדה החינוך? האם אנשי חינוך צריכים לעסוק בשיווק? אין כאן תשובה שהיא חד משמעית אך ברור כי תהליך המיתוג, בו מוגדרים ערכי הליבה של הארגון החינוכי, עוזר למשתתפים להבין מה חשוב לארגון. התהליך מחדד את המטרות והיעדים וחשוב לכל בית ספר והוא מכוון החוצה לקהילת בית הספר מצד אחד אך גם פונה פנימה למורים ותלמידים במטרה להבין ולממש באופן מיטבי את החזון והיעדים הארגוניים.

למרכז פסג"ה פתח תקוה צוות בית מצומצם (כ-20 עובדים) וקהל יעד רחב (מורי פתח תקוה, מדריכים ומפקחים בעיר, עובדי מחלקת החינוך העירונית ועוד). צוות הבית שלנו מחובר למקום ומרגיש שייכות ותחושה של בית ולכן היה לכולם רצון להיות שותפים בבחירת הלוגו החדש.

 

רצינו שהלוגו יבטא את ארבעת הערכים המרכזיים של הפסג"ה: שיתופיות שייכות חקר ולמידה צמיחה ואת השייכות שלנו לעיר פתח תקוה כך שיתחבר ללוגו העירוני בצורניות ובצבעוניות. את הדרך בחרנו לבטא בצורה אינפוגרפית:

נקודות ציון בתהליך:

פניה למשתלמים ולשותפים נוספים. לא הצלחנו להגיע להסכמה בקרב צוות הפסג"ה, חילוקי הדעות היו גדולים. אחד הערכים שהגדרנו בתחילת התהליך הוא שיתופיות לכן בחרנו לפנות למשתלמים שלנו ולשותפים נוספים שהם קהל היעד המרכזי של הלוגו ולהשתמש "על הדרך" במתודה של "חוכמת ההמונים". שלב זה צמצם את האפשרויות לשתיים שהדגישו את השיתופיות והצמיחה כערכים מובילים.

 

החלטה על שינוי כיוון עיצובי. בתשובות המשתלמים והשותפים הנוספים (בדומה למה שעלה בתוך הסדנה) ראינו שאין "לוגו מנצח" חד משמעי והחלטנו לחזור לתהליך העיצוב. השימוש ב"חוכמת ההמונים" עזר לנו להבין שהלוגואים שבחרנו לא משקפים מספיק את הארגון וערכיו.

 

לוגו סופי. מסתבר שעיצוב לוגו דמוקרטי הוא לא פשוט בכלל. הצורך להגיע להסכמה רחבה בתוך הארגון, תוך הליכה על החבל הדק שבין הפשוט והמובן לבין המופשט והמורכב, לקח זמן ודיונים רבים. בסופו של דבר הצלחנו להגיע ללוגו שלגביו הייתה הסכמה רחבה ועונה על הפרמטרים שהצבנו לעצמנו בתחילת התהליך. ערך מוסף של הלוגו היה היכולת ל"שחק איתו" לשנות כיוונים, צבעים וכו'. את ההחלטה קיבל צוות הבית בפורום משתתפים רחב וההרגשה הייתה שיש לנו "לוגו מנצח".

 

מה עושים הלאה? סיימנו את החלק הראשון במסע והמשכנו להשלמת המיתוג: ניירת, כרטיסי ביקור ואתר הפסג"ה. תוכן האתר הוגדר ועבר עיבוד מחדש כשהלוגו משמש כנקודת מוצא לעיצוב. לאתר עיצוב קבוע אך אנו מוסיפים באנרים מתחלפים על פי צורך. כיום אנחנו בשלבי סיום של עיצוב השילוט למבנה החדש שגם הוא מתחבר רעיונית וצבעונית ללוגו.

לסיכום:

ברור לנו היום כי הלוגו שלנו מהווה נקודת מוצא רעיונית, צורנית וצבעונית לתהליכי חשיבה ועיצוב אירגוניים. התהליכים הממושכים שעברה הפסג"ה כארגון חינוכי, שהוא בית לעובדים, למשתלמים ולשותפים הרבים, לימדו אותנו לתת לתהליכים את הזמן שצריך, לא לפחד מחילוקי דעות ולעבוד בשקיפות כשרוצים לחזק את תחושת השייכות למקום.

bottom of page